Sites land
Huldremannen...
Deler

En dag var en mann som het Elias på fiske ute i Bremstein. Det var svært værhardt der ute, for det lå åpent ut mot storhavet. Elias hadde med seg den ene gutten sin i båten. De hadde kommet tilbake til været for kvelden, og gutten hadde gått opp til bua for å gjøre opp fisk.

Mens han var der kom det en fremmed fisker med unggutten sin og spurte om de kunne få sove i bua den natten. Elias mente at det burde gå an, men gutten hans var mistenksom. Han bestemte seg for å prøve fremmedkarene, for å se om det kanskje var huldrefolk. Han la en tollekniv i senga i bua, for det tåler ikke huldrefolket. Fremmedkaren sendte unggutten sin først opp i bua for å koke mat, men gutten kom fort ned igjen og satte seg på en fjærstein. Fremmedkaren dro så selv opp i bua, men han kom like fort ned igjen og satte seg på en stein han med. Elias syntes dette var svært så rart, og spurte fremmedkarene hvorfor de ikke hadde blitt oppe i bua og kokt seg mat. Fremmedkaren fortalte da at gutten til Elias hadde lagt en tollekniv oppi senga deres, og Elias skjønte straks at her var det huldremenn han hadde med å gjøre. Han tenkte det var best å holde seg til venns med dem, og gikk opp i bua og fjernet tollekniven. Nå så huldrekarene lyst på tilværelsen igjen, og gikk opp i bua og kokte seg mat. Dagen etter kom de ned og spurte Elias hva han skulle ha for overnattinga. Elias ville slett ikke ha noe for det, og selv om huldremannen gjerne ville gjøre opp for seg fortsatte Elias å avslå betaling. Til slutt ga huldremannen opp, men sa at siden Elias hadde vært så hyggelig mot dem så skulle han få et godt fiskested i Sørhavet. Her ville han alltid få fisk. Huldremannen ga Elias denne beskrivelsen: ”Svarte bal i Sømnes skal, svingel i Søli rot. Når du ror dit, vil du se tre måser der ute. Det er sønnene mine. Du må ikke legge deg fremfor dem, men bak. Da vil du få så mye fisk du vil ha!”

Når Elias fulgte det huldremannen hadde sagt, fant han fiskeplassen og fikk fisk i massevis. Huldremannen tilbød også Elias å henge fisken på sine hjeller i Skårsholmen, men der var det for vanskelig å komme frem. Til sist, før de skiltes ga Huldremannen Elias et valg mellom tre angler: Haldfast, Haldslepp og Haldmåtelig. Hver av dem hadde den egenskapen navnet tydet på. Elias valgte Haldfast, og huldremannen ga den til ham med en advarsel om å ikke banne over den. Da Elias skulle prøve angelen fikk han erfare at den holdt det den lovet; fisken beit på og ble holdt fast med det samme angelen var kommet i sjøen. Men angelen holdt like fast på fisken etter at den var kommet opp i båten, det var umulig å få angelen løs fra fisken! Elias strevde og strevde, og til slutt bannet han en skikkelig. Da fikk han ikke mer fisk, og angelen forsvant. Da han kom på land igjen traff han huldremannen. Huldremannen smilte og sa at han skjønte hvordan det ville gå når Elias valgte Haldfast, men nå skulle han få velge om igjen. Elias valgte da Haldmåtelig, og det gikk det bedre med. Fra da av fikk han fisk i massevis!

Map