Fauna water
Vannløper
Deler

Vannløpere er morsomme småkryp du godt kan møte på når du er på Vega. Vannløper er et fellesnavn på en insektfamilie som lever på overflaten av noenlunde stillestående vann. På latin heter familien «Gerridae». I Norge har det blitt observert elleve arter av denne insektfamilien, men det finnes mange flere arter andre steder i verden. Omtrent 1700 arter var oppdaget frem til 2008!

Som alle andre insekter, har vannløperen seks bein. De to fremste beina er korte og brukes til å fange byttedyr, mens de fire bakerste beina hjelper vannløperen med å gå på vannoverflaten. Disse lange beina er dekket med små vannavstøtende hår, og det midterste paret brukes som en slags årer. Dette gjør at insekten kan bevege seg kjapt og trygt på den tynne vannoverflata. Kroppen er også dekket av disse vannavstøtende hårene, for å hindre at vannløperen blir våt. For å fungere som de skal, må hårene være rene; derfor kan vi ofte se vannløpere som pusser hårdrakten sin. En annen ting som gjør den spesiell er at ungene til vannløperen ikke er larver til å begynne med, slik som mange andre insektbabyer er; vannløperbarna ser rett og slett ut som en rundere miniversjon av det voksne insektet.

Quizz

Hvor høy fart kan en vannløper komme opp i, sånn ca?

Btn refresh

Funfacts

Visste du at vannløperen bruker vibrasjoner i vannoverflaten som kommunikasjonsmiddel? Ved hjelp av vibrasjonene kan vannløperen lese om det er et byttedyr i nærheten, for eksempel en edderkopp som har falt ned på vannflaten. Når insekten er klart til å parre seg bruker det også vannflatevibrasjonene; det sender ut en viss vibrasjonsrytme som andre vannløpere kan kjenne igjen, en invitasjon rett og slett!

Map