Fauna water
Vannkalv
Deler

Vannkalven er ingen kalv, men en bille! Mer nøyaktig en billefamilie, med mange ulike arter. Det finnes ca. 4000 ulike arter vannkalver, og av disse er det 129 som er registrert i Norge. På latin heter familien «dytiscidae»

Alle vannkalver trives under vann; fra de minste på bare et par millimeter, til de største på omtrent fire centimeter. Disse billene er mestersvømmere; kroppen er formet som en flattrykt bønne for å kunne gli fint gjennom vannet, og beina har svømmehår på seg for å gjøre det lettere å padle seg fremover. Det er det bakerste beinparet som gjør mesteparten av padlearbeidet, så de er mye kraftigere enn de øvrige fire beina. For å kunne puste under vann samler vannkalven luft fra overflaten, og lagrer den som en luftboble på kroppen sin. Når luftboblen er brukt opp må de opp etter en ny. Billene er mørke i fargen; brune, svarte eller olivenfargede, og enkelte arter har gylne flekker. Noen av artene kan fly godt, mens andre ikke har vinger i det hele tatt!

Funfacts

Visste du at vannkalver er rovdyr hele livet? Også i larvestadiet er vannkalver rovdyr; de jakter på småkryp fra mudderet på bunnen, og til tider går de også løs på rumpetroll og småfisk!

Map