Fauna land
Admiral-somm...
Deler

En av dagsommerfuglene du kan møte på Vega er admiral-sommerfuglen. Det lille vesenet har et vingespenn på opptil fem-seks centimeter, og er kanskje en av de aller vakreste sommerfuglene vi har her. De svarte vingene har røde bånd og hvite flekker på seg, og er like fine som sommerfuglens latinske navn; «Vanessa Atalanta». På undersiden er derimot vingene grå-brune med noe blått, i et litt rotete mønster.

Admiral-sommerfuglen kan ikke overvintre i Norge, det er for kaldt her til det. Til vinteren flyr de dermed den lange veien sør til Middelhavsområdet, hver og en mutters alene. Men i mai en gang begynner de å komme tilbake nordover, og blir her helt til oktober! Admiral-sommerfuglen lever på plantesaft, og på høsten også på overmoden frukt som faller av trærne. Hvis frukten som sommerfuglene har spist av er gjæret og inneholder alkohol, så kan man treffe på dem i noe beruset tilstand; de kan være så svimle at man til og med kan plukke dem forsiktig opp, uten problemer!

Funfacts

Larvene til admiral-sommerfuglen lever på brennesler? Eggene legges og klekkes på planten, og for larvene er den både bosted og matfat.

Map