Fauna water
Krabbe
Deler

Vet du hvor mange ben en krabbe har? 10, man regner nemlig med de to klørne foran. De inngår i en gruppe som kalles decapoda, på latin, hvor deca betyr 10 og poda betyr ben. Vet du hvordan man ser forskjell på kjønnene? Ta en titt på magen til krabben. Hunnkrabber har en bred stjert som sitter bøyd innunder magen. Når hunnkrabben får egg, legger hun eggene under stjerten, for å beskytte dem mot fiender. Hannkrabber har bare en smal stjert under magen, de har jo ingen egg å beskytte!

Det finnes mange forskjellige krabber i verden, blant annet finnes det svømmekrabber som har fått ”padleføtter” istedet for bakben. Det finnes også en variant som heter ”bokserkrabbe”. Den bokser nemlig med fiendene sine. Men ikke på hvilken som helst måte; den samarbeider med anemoner, som brenner, ved å plante en anemone på hver framklo. Så den bokser med snert! Det finnes også en krabbe som dyrker sin egen mat! Han har ganske enkelt et "oppdrettsanlegg" med bakterier på klørne sine, som han siden høster inn og spiser. Og det slutter ikke der; krabben beveger klørne i en slags dans for å skape best mulig miljø for bakteriene. Bevegelsene gjør nemlig at ny næring strømmer forbi de sultne bakteriene.

Funfacts

Visste du at strandkrabber finnes i mange forskjellige farger? Men felles for alle er at de blir røde når de blir kokt, akkurat som kreps og reker.

Map