Fauna water
Nakensnegle
Deler

Hvorfor kalles de nakensnegler? De fleste snegler har jo hus på ryggen, men det har de ikke i sjøen. I stedet har de faktisk et lite skall inne i kroppen. De er ofte svært små, men med utrolige farger, så det er absolutt verdt å ta en tur ned til sjøen og lete!

Det er lettest å finne nakensneglene sammen med brunalger, da de ofte setter seg på algene, for å spise mosdyrene som vokser der. Mange nakensnegler på et sted betyr også at det er mye fisk der. En del nakensnegler spiser nemlig maneter, når de er små og sitter fast, og manetene spiser i sin tur fiskelarver. Her har vi en enkel næringskjede! Mange nakensnegler spiser mange maneter, som dermed ikke kan spise fiskelarvene. Når det er lite med nakensnegler blir dermot ikke så mange maneter spist, og dermed kan manetene forsyne seg av fiskelarvene – færre fisk? Magisk :)

En viss type nakensnegle lager sin egen hage på ryggen. Han spiser nemlig alger, og så sparer han på algenes kloroplaster. På den måten kan han fortsette å bruke kloroplastene til å lage en "plante", som ekstra mat. Kloroplastene legger han på ryggen, så får de mest mulig sol. Smart, hva? Det gjør at denne nakensneglen ser grønn ut!

Fotograf: Arve Gravningen, Fridykker Instruktør

Funfacts

Visste du at nakensneglen er hunn- og hannsnegle samtidig? Mange andre dyr er også hermafroditter, men de bytter ofte kjønn, som f.eks reker, som er hannkjønn de første årene og senere blir til hunnkjønn.

Map