Enda er det liv på øya... | Vegas verden
Enda er det liv på øya...
Deler
Skålvær. Perlen som har kastet anker helt vest i kommunen Alstahaug, ikke langt fra grensen til Vega Kommune. Om en tar båten og kjører Nord-Øst fra Emårsøya, og øst forbi Bukkøya, ser en kirketårnet titte opp mellom skjærgården. Allerede da slår roen seg i både kropp og sjel. 
 
Ei øy hvor fortidens knutepunkt var for reisende. Øysamfunnets handelssted og kirkested. Det var også produksjon av klippfisk, tønnefabrikk, trandamperi og bakeri. Rundt 1900-tallet endte handelsvirksomheten på Skålværet. Siste fastboende døde i 2007.
 
Enda er det liv på øya. Takket være Skålværs entusiasters engasjement og velforeningen er det enda åpen kai for alle. Knutepunktet som en gang var, kan sies å være nogenlunde det samme den dag i dag. 
 
Om du er forbipasserende med båt eller kajakk, kan en komme innom for å gå «natursti», toalettbesøk, spise medbrakt lunsj under tak, og om en kan også slå opp telt på øya om lysten er der. 
 
Selv dro jeg og min far med båten for å dra på søndagsbesøk i kirken. Vi ble tatt varmt i mot av selveste Nils Falch, en som selv har bodd på Skålvær, og hans fru Gunhild. De inviterte oss inn i varmen, serverte kaffe, vafler og nydelige «Totenkringler". 
To mennesker som virkelig har satt seg inn i skjærgårdens historie, og ikke minst Skålværs historie. To som besitter en masse kunnskap om skjulte skatter. 
 
HER kan du se video fra vårt besøk på Skålvær og i Kirken. 
 

Bilde og tekst tatt fra www.skaalvaervel.no) "Slik så skålvær ut på omkring år 1900. Stedet framsto som en liten by, med minst 25 forskjellige bygninger. Bildet er utlånt fra Borghild Barth-Heyerdahl."

Map