Gjenbruk! | Vegas verden
Gjenbruk!
Deler
12 June 2015

SØPPEL: Det har blitt mye mer plast på havet, og det er et stort problem! I både Stillehavet og Atlanterhavet finnes det områder i midten av havet hvor avfallet samles. Disse områdene er flere hundre kilometer i diameter, gigantiske "søppeløyer". Søppel i havet og fjæra er farlig for dyrene. De kan vikle seg inn i søppelet, eller forsøke å spise det opp. Begge deler kan føre til store skader. Plast, fiskesnøre, garn - alt kan være en fare for dyrelivet. En plastpose virker kanskje ikke så ille. Men for en skilpadde ser den ut som en manet i vannet. Og skilpadder har maneter som yndlingsmat. Nå blir det farlig, for posen kan sette seg fast i mage-/tarmsystemet. I verste fall kan skilpadden sulte i hjel.

Visste du at: Det kan ta flere hundre år før ting av plast brytes ned og forsvinner. Ofte føres de langt med havstrømmene, før de til slutt samles i havområdet med svakere strømmer eller på strender rundt om i verden. 1992 var et stort skip i en storm, og en kontainer fall over bord. Den gikk i stykker og lasten falt ut, blant annet 28.000 plastender! Disse endene er blitt brukt av forskere for å se hvor søppel tar veien. Og endene er blitt funnet over hele verden! De har til og med fått samlerverdi. Skikkelige kjendiser!

 

GJENBRUK; er en viktig tradisjon på øyene. Det kan hjelpe deg å overleve! En plastflaske kan bli til en krabbeteine. "Søppelet" fikser middagen! Det meste kan lages av søppel. Vi kan strikke sokker av plastposer eller bruke appelsin som telys!

 

 

 

 

 

 

RESURSER
Fast i søppel
Søppel konkurranse
Lykt av søppel
Map